Abûl-Hasan al-Ash´arî (d. 330): “Vår troslära och förståelse är att hålla fast vid vår Herres (´azza wa djall) bok, vår profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah och det som har rapporterats av de mästerliga följeslagarna, efterföljarna och Imâmerna i Hadîth.” (al-Ibânah, sid. 43)

Publicerat: 2009-07-25 | 01:47:30
I told her...Idag berättade jag för min mamma the big secret. Yes, jag berättade för henne om att jag blivit muslim. Hur reagera hon? Blandade känslor. Vill inte gå in på de i detalj men har mått riktigt dåligt... vet inte riktigt hur jag ska hantera de hela. Känner mig bara så oduglig i allt jag gör nu förtiden. När jag ber så får jag bara ångest för att jag kanske ska göra fel eller att jag inte gjorde de tillräckligt bra, Jag är bara rädd att mina nära och kära inte ska förstå mig och enbart hata. Alla storys man hört om att familjen klipper kontakten helt och hållet eller att de inte ska se på en som vanligt, skrämmer mig. Jag är livrädd. Jag känner mig redan ensam som det är nu. Jag har inga riktiga vänner. Förutom en. Han är muslim och jag har känt honom i 3 år. Men samtidigt är de ju fel att prata med honom eftersom han är man? I don't know how to handel it... allt är bara förvirrande och det är så mycket man måste lära sig och jag vill inte göra fel! För som jag sa, när jag gör fel känner jag mig som att jag inte kan något och jag är oduglig i allt jag gör... can't help it. Jag vill göra allt perfekt.


Jag trodde väl de skulle bli lättare och att de skulle kännas som en lättnad när jag hade berättat. But i don't know... jag känner mig bara rutten. Det blev en större grej än jag hade förväntat mig. Jag mådde en gång så dåligt att jag inte ville leva, när jag hitta islam försvann de tankarna och nu mår jag dåligt igen för att ingen förstår mig på de sätt jag ser på de och så som det är. Tell me i didnt do a misstake! För de känns ibland som de... ett stort misstag.
Jag kanske överdriver eftersom det enbart är första dagen som hon vet de... but stil... hade jag kunnat hade jag trollat så hon fick veta de jag vet på bara en sekund. och att hon skulle förstå de jag förstå och se de så som jag ser de och se faktan som finns.

Jag vet om att jag har många systrar där ute som är stöttand,må allah belöna er, men det är inte samma sak som att känna någon i 3 år eller att man haft en och samma vänskap i 8 år... (dock sorgligt att den tog slut som den gjorde). man hittar liksom en trygghet i de man känner.

Jag har bara dåliga erfarenheter av att skaffa nya vänner... det känns som det är de ända jag gjort när jag gick i skolan, då jag flyttade så mycket. De jag vill få ut av detta är att jag känner mig ensam...

Publicerat: 2009-07-20 | 00:57:24
What to do...

As salamu aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh till den troende

I morgon har det gått 2 veckor sen min shahada. And it feel so good! Det var längesen jag kände en sån lättnad som jag känner, mer exakt har jag inte mått så här bra på 2 år. Subhan Allah. I morgon beger jag mig ner mot Malmö för att hälsa på min mamma. Det var ett tag sen jag träffade henne... hela dan har jag funderat på om det är rätt tillfälle att prata med henne om att jag nu mera är muslim... dock är jag fortfarande skeptisk och osäker på om jag har mod nog och om jag är stark nog att berätta de. Skulle hon hamna i chock? skulle hon börja gråta? Skulle hon be mig att åka hem igen? Skulle hon inte vilja prata med dig? vad skulle hon säga? skulle hon behandla mig annorlunda? skulle hon förstå? så många frågor ekar i mitt huvud. På ett sätt vill jag att hon ska vara den första som får veta. Så om jag inte berättar för henne tror jag inte jag kommer berätta för någon annan förrän hon vet om de... vilket dilemma. Anledningen till varför jag känner mig så rädd... om det är rätt ord... är för att jag vet hur hon reagerat tidigare då hon fick reda på att jag läst om islam... hon har fördomar som alla andra men det är extra svårt eftersom hon är min mamma... inshallah, må allah ge mig mod och ge min mamma förståelse, må allah underlätta för oss. Ameen!

Publicerat: 2009-07-13 | 13:34:09
Tawhid | Allâhs särskilda rätt till dyrkan

”Människor! Dyrka er Herre, som har skapat er och dem som levde före er – så att ni må frukta.
Han som har skapat jorden som en viloplats för er och rest himlen som ett valv och låtit vatten strömma från skyn och därmed frambringat frukter för er försörjning. Sätt därför inte medgudar vid Allâhs sida, då ni vet.”

(Soorah al-Baqarah (2): 21-22)


- Tre principer för att förstå Allâhs namn och egenskaper
- Människor! Dyrka er Herre, som har skapat er
- Lär känna Profeten (sallâ Allâhu 'alayhi wa sallam) och islams historia
- Profetens planer på att sprida islams budskap bortom Arabien
- Det största som Allâh har befallt är Tawhîd
- Förklaringen av De Tre Grunderna
- Guldkorn från Hadîth Mu'âdh
- Tawhîd for Children
- Om Tawhîd - monoteism - och varför det är det viktigaste.
- Ibn Rajab: Det finns inte någonting som kan rädda dig från elden utom Tawhîd
- The Surah of Tawhid
- Vaksamhet över ens Tawhîd
- Betydelsen av "det finns ingen gud utom Allâh"
- Fullständig Tawhîd fordras för att vara Muslim
- Meningen med att sända profeterna oh sändebuden
- The Three Fundamental Principles
- Thalâthat-ul-Usûl  [De Tre Grunderna]
- Allâh, The One And Only True God
- The Belief in Allâh - What does is mean?
- Vem är Allâh?

Publicerat: 2009-07-12 | 00:22:04
Min första vecka som Muslim

As salamu aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh till den troende,


Min första vecka som muslim har varit så bra. Det känns så skönt. Och varje gång någon kallar mig för muslim så ler jag bara, de låter konstigt och man är inte van. Veckan som gått har gått väldigt fort. Haft så otroligt mycket att tänka på och speciellt nu också då jag börjat be 5 gånger om dan. Tiden går extra fort. Subhan Allah. När jag tänker på den 6 juli (dagen jag sa min sahadah) så kommer jag ihåg att jag var väldigt nervös. Så nervös att jag darrade och jag trodde jag skulle svimma... nu när jag tänker tillbaka så förstår jag inte riktigt vad de var jag va så nervös för. Var det för att jag trodde jag skulle stå inför massa människor och säga min sahadah högt? - jag är inte typen som står och pratar högt inför en större folk grupp. That's just not my thing. I alla fall jag är så glad och tacksam för att jag gjorde den. Tiden var inne :) och jag är så tacksam för att alla varit så stöttande, Må Allah belöna er alla! Ameen

Jag har också flera högar med böcker jag fått från systrar och brödrar och från moskén som jag inte ännu har hunnit att gå igenom och det finns så mycket jag vill lära mig, och kunna utantill... men tiden räcker inte till för att lära sig allt på en dag, inshallah. What more can I say... im so happy och Allâh vägleder vem han vill.

Salam/Peace

Publicerat: 2009-07-06 | 18:48:41
Inför min Sahada: This is my secret

Nu är de snart dags för mig att hoppa in i duschen och förberedda mig inför min sahada, som inträffar i kväll runt halv 10, inshallah. Kommer bli intressant... jag börjar faktiskt bli smått nervös. Är jag orolig att allt kommer bli kaos? Kommer jag kanske svimma? Jag borde egentligen inte tänka på de... Inshallah, om Gud vill så ger han mig styrka att klara av de här... Jag har kommit så här långt. Jag kan inte ignorera sanningen längre. Det var också därför jag skaffade mig den här bloggen. Så att jag skulle påminna mig själv med mina egna tankar och mina egna ord. Att så här är de... för vissa perioder kan jag bli så pass rädd och osäker på mig själv att jag glömmer vem jag är och vad jag står för, vad jag tror på att det är bra då jag kan gå tillbaka och läsa om vad jag själv sagt, vad jag själv tyckt och vad jag själv dragit för slutsats om saker och ting. Klockan är snart halv 7 och jag känner att de pirrar i magen och i finger topparna... jag borde verkligen börja förbereda mig. Haha, så här är de alltid när jag vänta på något som jag anses viktigt och som jag inte vill missa. Det känns i hela kroppen och det finns en obehaglig känsla av att jag inte skulle hinna. Nästan panik och stress inombords. :S Men när man har kommit till den punkten i ens liv då man inte kan sluta tänka på de är det de ända rätta att göra, att ta de sista steget som fullbordar mig som muslim - att erkänna de högt. Att erkänna de mellan mig och Gud funkar, men man har inte samma känsla av att man verkligen är muslim då ingen annan känner till de. När man inte kan slita tankarna om att en dag ska jag stå framför min skapare, och han ska döma mig för mina handlingar här i livet... får gåshud. När ingen annan vet är de precis som man kan göra whatever... om du förstår vad jag menar. Men har man andra runt omkring sig som vet vad man tror på och vad man erkänt kan de stötta en att göra rätt och inte gå vilse. Det blir lättare att klara av alla hinder utan att falla ner på fel väg när man har någon som vet vad man går igenom, när man har någon som vet vad man känner och att man vet om att de finns fler som vet varför vi ens existerar och varför vi är här. Jag fruktar att jag kommer gråta i kväll...

Subhan Allah! Jag säger As salamu Aleikum wa rahmatulahi wa barakatuh till alla mina nya systrar och brödrar.