Abûl-Hasan al-Ash´arî (d. 330): “Vår troslära och förståelse är att hålla fast vid vår Herres (´azza wa djall) bok, vår profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah och det som har rapporterats av de mästerliga följeslagarna, efterföljarna och Imâmerna i Hadîth.” (al-Ibânah, sid. 43)

Publicerat: 2010-01-31 | 18:21:30
Ringsignal med Qur’ân eller AdhânFråga:

Vad anser ni om dem som låter Adhân och Qur’ân-läsning utgöra mobilens ringsignal i stället för musik?


Svar:

Det där är nedvärdering av Adhân, Dhikr och Qur’ân-läsning. Därför skall det inte användas till ringsignal. Qur’ânen skall inte vara en ringsignal. Vissa säger att det är bättre än musik. Jo, men måste du verkligen ha musik som ringsignal? Väl varken musiken eller Qur’ânen. Välj en annan ringsignal.Källa: Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: http://www.sahab.net/forums/showthread.php?threadid=344588
Källa: Muslimah.se

Publicerat: 2010-01-27 | 08:51:21
Jag kan inte necka min tro på Allâh!

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu,

Jag tror de (min kollegor) fattat att jag är muslim nu. Jag berättade för boss igår efter vi suttit i möte då han frågade mig om min sjal på huvudet var något religöst. Jag kan inte necka min tro på Allah, så jag berättade. Något som var oväntat och något jag inte hade räknat med, alhamdulillah, allt har sin tid och sin plats. När poletten faller på plats så förstå människor... dock kunde min chef inte hålla tyst om de, så i morse när jag gick förbi min ekonomichef så bad hon om ursäkt för sina små kommentarer hon hade get mig och att hon nu förstod varför jag hade den på huvudet, boss hade klart skvallrat. Men det var rätt skönt att någon annan sa de till henne. För det var bara att le bort de när hon påpekade de, alhamdulillah. Men trots att de nu börjar förstå att jag är muslim så trivs jag ändå inte längre på jobbet - när de gäller mina arbetsuppgifter och hur jag spenderar mina dagar. Som det känns just nu så känns det som att jag slänger bort alla mina timmar och spolar dem i toaletten... 2 år - snart 2 och ett halvt år, har jag jobbat här. På den position jag har och det arbete jag gör är de väl på gränsen på hur länge man klarar av att göra samma grej om och om igen. Det är dax att förnya mitt yrke eller börja plugga. Ska jag vara ärlig saknar jag pluggandet :P haha, trodde aldrig jag skulle säga de, alhamdulillah Allah har get mig verktygen att lära och kunskap är något jag älskar. Dock är jag rätt sugen på att plugga utomlands... och komma bort från detta kalla land ett tag... inshAllah.Publicerat: 2010-01-24 | 21:10:28
This is only the begining...

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu

Subhan Allah, tågresan hem från Malmö... det var något jag inte hade räknat med.
Redan innan jag skulle gå och stod framför spegeln för att ta på mig hijab tvekade jag och det blev i stället den vanliga knuten på huvudet. Jag bara fick känslan av att om jag sätter på mig korrekt hijab nu... det är mörkt ute så kommer de finns människor som kommer att terrorisera mig. Känslan jag fick var inte fel, mycket riktigt blev jag mobbad av 3 killar på tåget. De tyckte jag såg ut som en spanjorska? Men jag var väl inte deras första offer, snarare tågvakten som kollade biljetterna då de inte hade köpt biljetter och var tvungna att betala mer än vanligt, han var utländsk och talade med brytning. När han hade gått började de klaga på hur dålig svenska han kunde etc sen var de mig de fokuserade på. Subhan Allah, hade de inte varit så att vi hade varit en station från Helsingborg så hade jag nog inte kunnat låta bli att säga något dumt. Men alhamdulillah jag lyckades hålla de för mig själv. Subhan Allah jag bara hoppas och önskar på att deras avkomma kommer att bli bättre människor än vad dem någonsin varit. Jag kom och tänkte på de jag hade läst, att en kvinna inte ska resa själv, subhan Allah. Hade jag haft någon med mig hade de aldrig vågat säga nått. Det är bara synd att människor inte kan uppfostra sina barn mycket bättre. But I know this is just the begining of a new test from Allah. På nått sätt så gjorde dem mig så fruktansvärt arg inombords, subhan Allah, må Allah förlåta mig för mitt hat jag kände mot dem. Allah vet bäst vad dem förtjänar och det är bara Allah som kan straffa. 

Jag är på rätt väg, jag är på rätt väg, jag är på rätt väg - dem är vilsna...

Subhan Allah ibland är det lättare att hata än att älska - shaytans viskningar...

Publicerat: 2010-01-22 | 09:23:11
Till alla er modefreaks, please explain!

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu,

Denna veckan har varit väldigt annorlunda från hur den annars brukar vara - jag har en knut på huvudet... Eller det är iallafall så de ser de här på jobbet. Jag menar det har gått en veckan, de borde väl ana nått?

Jag: Godmorgon!
Ekonomichef: Godmorgon... hehe och du har den knuten igen...
(Det kändes som att hon sa de precis som, hehe... okej är du muslim? I så fall håll dig på avstånd :S)

Jag tänker för mig själv: Okej?... Får jag inte klä mig som jag vill? Jag har aldrig påpekat var du har på dig... 
Sen går jag bara därifrån.

Sen kommer hon in på mitt kontor för att rota i posten...
Ekonomichef: Blir du inte varm i hårbotten av den där? När du går här inne?
Jag: Nej...

När hon går förbi mig i korridoren...
Ekonomichef: Jag saknar att se ditt hår...
Jag: ...Va? (Hörde inte riktigt vad hon sa)
Ekonomichef: Jag sa, jag saknar att se ditt långa hår. Jag tycker det är så vackert
Sen gick hon in på sitt kontor och jag stog förvirrad vid kopiatorn...
Jag tänker för mig själv: sa hon verkligen de hon sa? haha. Okej? Varför vill hon titta på mitt hår egentligen? Inte precis som att hon ser mig när vi sitter i varsin ände av kontoret... Waird!

Min Ekonomichef är den ända som sagt något, det konstiga är att hon är kvinna... och hon vill att jag ska visa mitt hår för hon tycker det är så vackert... borde de inte vara tvärtom att det är männen som klagar och ger såna kommentarer? Jag hade inte räknat med att de skulle komma från en kvinna...

 


Seriöst jag förstår inte hur de pallar lägga ner energi på att påpeka hur någon annan ser ut. Varför kan man bry sig så mycket om vad någon annan har på sig, jag har aldrig förstått de och jag kommer nog aldrig heller förstå de. ORKA! Det är bara så meningslöst! Till alla er modefreaks, please explain! Well, jag är redan nyfiken på vad de kommer säga nästa vecka, cuz im not taking it off! Jag har kommit så här långt varför ska jag slå av på farten och stanna när jag vet att domedagen bara är runt hörnet 0.0 alhamdulillah.

Okej, till alla er icke muslimer som läser - let me explain something to you.
Att sträva efter hijab är mitt eget val, då jag tror på Allah, skaparen av allt i himlarna och på jorden och för att jag fruktar hans vrede. Det finns ingen man i mitt liv som tvingar mig, jag är inte gift, inte än iallafall, inshAllah. It's just me. Jag flyttade hemifrån för ett halvår sen, jag har inga föräldrar som har kunnat påverka mig - inte för att dem är muslimer (inshAllah one day).

Jag är inte hjärntvättad, jag har iallafall tatt mig tiden att läsa och studera om Islam innan jag drog en slutsats på vad som var rätt och fel av de man ser i media till skillnad från många andra som bara följer strömmen och pekar finger. Jag använde hjärnan jag fick för att tänka själv, istället för att bli hjärntvättad av media. Så om du tycker jag verka hjärntvättad som kan välja hijab, titta på dig själv först. Det är du som är hjärntvättad då du följer i stort sätt allt var media säger, vilket mode man ska ha, vilka ställen man ska gå till, de senaste, du vet vad jag menar. Du om någon borde testa använda hjärnan någon gång. Know the facts before you judge ;)

Både du och jag vet att detta livet inte varar för alltid, en dag ska vi dö. That's a fact we all know. Why do you wanna make yourself a paradise on earth when you know it's not gona last forever... Använd hjärnan du fick för att hitta sanningen, för den finns. Just Think about it!

Om du är icke muslim och vill veta sanningen tveka inte att kontakta mig. Jag vet var du kan hitta alla svar du söker och jag vet om att varje fråga du har, kommer att besvaras med bevis både i de vi har runt omkring och i de som står skrivet svart på vitt. Logik på hög nivå och inget som är förvirrande - enkla svar. Life is simple, Why make it harder?

 


Salam ♥ Peace

Publicerat: 2010-01-20 | 09:19:29
Bad "hairday"...

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu,

Subhan Allah, snacka om att jag krigade med min sjal i morse. Jag var trött och inte på humör, haha, kan ju inte sluta i annat än katastrof. Men efter typ en halvtimme fick jag den någorlunda på plats :S Man kan ju verkligen säga att jag hade en "Bad hairday"!

Dag nr. 3 på jobbet med sjal på huvudet, hur känns de?
- Alhamdulillah, Jag är faktist stolt över mig själv att jag kommit så här långt, dels på egen hand och hjälp från Allah subhana wa t'ala :)

Alhamdulillah, ända sen i fredags efter jobbet har jag haft hijab eller sjal på huvudet när jag gått ut. Det är 6 dagar i rad, MashAllah! Den jihad jag haft inom mig själv har lugnat ner sig lite under dessa dagar. Jag känner mig inte längre stressad eller att jag har en oro i magen när jag ska till jobbet. Än så länge så kan jag hantera deras blickar och deras tysthet, klart man ser på dem att de tänker nått, men så länge de håller de för sig själv kan de inte riva mig på djupet. Varje dag som går blir jag allt självsäkrare. Målet är väl att komma till den gränsen att jag inte tänker på att jag har nått på huvudet och att jag inte kan vara utan den, inshAllah. Målet är att sträva efter den korrekta hijab. För eller senare så kommer allt hamna på plats, de som händer, de händer och de som händer är meningen, alhamdulillah. 

Ya Allah! Må Du belöna alla mina systrar som gått igenom denna inre jihad och må Du belöna och stärka alla systrar som går igenom de nu och krigar med själv om att sätta på sig slöja, ameen! Må Du göra de lätt för oss!


Take it step by step, tills du blomstrar!
InshAllah


Update: Fick äntligen ett livstecken på att de lagt märket till min sjal på huvudet, haha, min ekonomichef undrade om jag hade klippt av mig håret. Men hon tyckte de var jättefint med sjal på huvudet :D (Big smile)

Publicerat: 2010-01-19 | 09:58:38
De scannar mig från top till tå...

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu :)

En ny dag, en ny sjal - alhamdulillah :)
Dag 2 at work med sjal på huvudet, it feels good. Valde en tunnare och mindre sjal så att det inte känns så tungt för nacken. Dock skulle man kunna tror att jag har hijab eftersom sjalen är svart och min polotröja är svart :) InshAllah det kommer.

Men än har jag inte fått någon kommentar, vilket börjar bli konstigt. Jag borde ju vara glad att ingen sagt nått men samtidigt så tror jag inte de vågar säga nått? Min Ekonomichef brukade alltid kommentera på mina headbands som jag tidigare haft, trodde åtminstonde hon skulle sagt något gällande detta, det är liksom inget man missar :P . Haha, men varför bryr jag mig... Så länge de inte pratar om de eller pratar om de bakom ryggen på mig så jag kan höra de i koridoren it's all good. Dock har jag sett deras blickar, hur de scannar mig från top till tå, de anar väl något. Min klädsel är ju väldigt annorulunda från då att jag började jobba här. Alhamdulillah, gårdagen var till min fördel och jag fick en självförtroende kick, vilket jag verkligen behövde. Små steg, små steg... man får se de långsiktigt.


Publicerat: 2010-01-19 | 00:45:51
Help Haiti - Donate Now!

Islamic Relief Sverige samlar in pengar till de hårt drabbade på Haiti.
Nu kan du enkelt stödja deras arbete! 

SMS:a ordet IRH50 till numret 72970 så donerar du 50 kr.
För att donera 100 kr SMS:a ordet IRH100 till numret 72970

Varje krona gör skillnad! 
OBS! Fram till den 31.a januari är SMS-tjänsten avgiftsfri.[57:18] Och de män och de kvinnor som skänker av sitt åt de behövande och [på så sätt] ger Gud ett fullgott lån, skall få det mångdubbla tillbaka och därtill en frikostig belöning.

Publicerat: 2010-01-18 | 10:27:38
Sabr, det är bara att bita ihop...

Seriöst systrar, jag förstår inte hur ni klarar de, mashAllah. Mina öron verker av underscarfen som trycker mot dem och jag har redan fått nackspärr, haha. Snacka om att vara ovan. Jag ser verkligen upp till er systrar som bär hijab, mashAllah, ni är en föerebild till oss alla som funderar på att ta på oss hijab. Må Allah belöna er, ameen! Jag sitter och tänker så här, jag har bara haft den på huvudet i mer än 2 timmar, jag har fortfarande 6 timmar kvar innan jag kan ta av den, haha, min nacke kommer vara död i morgon. Kommer inte kunna röra mig, säkert. Men jag vet ju att de först och främst beror på att jag har en stor knut i nacken, som tynger. Hade jag haft korrekt hijab hade den ju hängt runt hakan och inte tyngt bak mitt huvud, dock hade de inte skonat mina örona haha d._.b

Är lite förvånad att inget sagt något än, inte ens boss, men dem ser väl de inte som någon form av hijab eftersom de inte är de, så de har väl inget att relatera till och koppla tankarna till att jag skulle vara terrorist och hjärntvättad, haha.

Well, well, smärtan jag känner är de värt. Smärtan jag skulle få i helvetet för alltid skulle jag nog inte klara av. Sabr, det är bara att bita ihop. Det kommer bli 6 underbara timmar, inshAllah. :D


Publicerat: 2010-01-18 | 08:25:02
"Skaffa ett strykjärn..."

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu everyone och god morgon.

Kom precis till jobbet och kände att jag bara var tvungen att skriva av mig lite. Idag sitter jag på jobbet med en sjal på huvudet - tro de eller ej, dock är det ingen korrekt hijab, då allt typ sitter som en knut i nacken (tror jag kommer ha rätt mycket träningsvärk i nacken efter jobbet, det börjar redan kännas tungt). Jag vågade inte ta de så långt till korrekt hijab, när de är första gången jag kommer till jobbet med något på huvudet. Men jag ville ändå inte "komma tomhänt". But im one step closer :D Tanken var väl mer för att känna på hur de skulle vara att ha nått på huvudet hela dan, samt också för att göra omgivningen van vid tanken att jag har nått på huvudet så det inte blir som en chock för alla, även mig när jag ska ta på mig hijab. InshAllah så kommer det förhoppningsvis gå bra... kändes dock lite konstigt när pappa kom och hämtade mig i morse, han sa inte så mycket... förutom att jag borde skaffa ett strykjärn eftersom han tyckte mina byxor var för skrynkliga, haha. Fick en känsla av att jag på nått sätt påminde honom om att jag var muslim? I don't know... dock försökte han dölja att han tänkte på något... ingen kul bilresa. Dock har de inte sagt något på jobbet än, bara kollat lite fundersamt på vad det är jag har på huvudet... dock har inte boss kommit in på kontoret, förbereder mig för värsta kommentaren - som alltid. Han är nog den som mobbar mig mest för mina kläder på jobbet. Rätt sjukt att man kan bry sig så mycket om hur någon annan klär sig - orka!

Ya Allah! Må du göra mig stark och låta denna dag vara till min fördel, ameen!


Publicerat: 2010-01-17 | 21:23:31
Mobboffer nr 1

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu,

Alhamdulillah, hela helgen har handlat om hijab i stort sätt. Vad till och med nere i stan med den, och har även åkt buss med den, framsteg, framsteg. Dock är de väl fortfarande lite ovant att ha nått på huvudet men jag slipper ju frysa om öronen d._.b 

När jag var ute med hijab så tänkte jag inte så mycket på de, även om jag såg folks blickar så försökte jag undvika att titta dem i ögonen. Men egentligen så bryr jag mig inte om vad de tänker, de är människor jag inte känner och som inte känner mig och jag kommer förmodligen aldrig att träffa dem igen. Så det är inte de som är mitt problem att jag inte börjar använda hijab. Det handlar om jobbet och människorna som jag jobbar med. Dem vet vem jag är, hur jag varit och hur jag är som person och en dag så kommer jag helt plötsligt i hijab. Det är väl mest deras reaktion som skrämmer mig... det är ändå ett ställe som jag går till varje dag och spenderar 8h x 5 dagar i veckan. Och det är människor jag arbetar med. Jag har flera scener i huvudet om hur de skulle kunna reagera och hur stämningen skulle bli på jobbet. Antingen blir jag mobboffer nr 1 eller så blir de kalla och håller sig undan eller så börjar de diskutera och debattera (vilket jag hatar, om man ska ta de muntligt för jag är kas på de!)... haha, jag vet jag är sjuk som kan tänka så. Men jag vet hur dem funkar, 2 år sätter sina spår.

Men jag vet om att inget kommer att förändras ju längre jag väntar... det är inte förrän jag slutar, som jag verkligen ska släppa tanken (shaytans viskningar) och bara börja med hijab. Det är nog de som är mitt största hinder... mina kollegor. But still vad är dem för människor egentligen - vad kan dem göra... inget, men det är ju inte så kul att jobba på ett ställe om man inte kan trivas, right. MEN SLUTA? BYTTA JOBB? I know... men hur lätt är det att få jobb i dessa dagar egentligen. Hade varit lättare om man bara hade varit hemmafru... inshAllah. Jag måste kunna betala räkningarna...

Självförtroende och en starkare iman, det är de jag behöver.

Well, sammanfattningsvis har de varit en bra helg med framsteg :) Jag vet vad det är jag måste jobba på. InshAllah så kommer jag snart nå mitt mål. 

Publicerat: 2010-01-14 | 08:44:32
Nâwâfîl | Frivilliga böner

"... Min tjänare fortsätter att dra sig närmare till mig med frivilliga handlingar tills jag älskar honom."

Om vi vill att Allâh ska älska och förlåta oss för våra synder, så är det bästa sättet att följa Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) fotspår. Allâh sade i Koranen:

"Säg [Muhammad]: "Om ni älskar Allah, följ mig och Allah skall älska er och förlåta er era synder. Allah är ständigt förlåtande, barmhärtig" Den som ber tolv rak'ahs av frivillig bön under dag och natt, kommer Allah att bygga åt denne ett hus i paradiset." [Sahih Muslim]

"Det första som människor kommer att ställas till svars av sina handlingar på Domedagen är deras bön. Om det är i gott skick, är han framgångsrik och har passerat. Om det är i dåligt skick, har man misslyckats och förlorat. Allah kommer då att säga: "Se om det finns några frivilliga böner som kan kompensera för bristen i hans obligatoriska bön!" [‘Sahih at-Tirmidhi'; 1/130]


Allah säger (hadith Qodsi):  [‘Fath al-Bari'; # 6502]

1.  Fajr:
"Två rak'ahs innan Fajr bönen är bättre än världen och allt som finns i det." [‘Sahih Muslim'; 1/501]

Aisha berättas att Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) aldrig var mer regelbunden och sträng i utförandet av någon nawâfil än dessa två rakahs (Sunna före) gryningen (Fajr) bön. [Berättat av Al-Bukhari och Muslim.]

2. Dhuhr:
"Den som är konstant och regelbunden i att be fyra rak'a före Dhuhr och fyra efteråt, kommer helvetetselden inte att röra honom." (Det går även bra att be 4 raká före och 2 efter.)

 


3. Asr: Aisha återberättar att Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) sade: “Må Allah visa nåd till den som ber fyra innan Asr.” [Al-Bukhari]
4. Maghrib: Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) brukade be 2 rak'a efter maghrib bönen.
5. Isha: Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) brukade be 2 rak'a efter isha bönen.

Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) sade: "O folk, be i era hem, för det bästa av böner är en människas bön i sitt hus, bortsett från de obligatoriska bönerna.""Min tjänare närmar sig inte Mig med något mer älskad för Mig än vad Jag har gjort obligatorisk för honom och Min tjänare fortsätter att dra sig närmare mig med frivilliga handlingar tills jag älskar honom. Och när jag älskar honom, är jag hans hörsel med vilket han hör, hans syn med vilket han ser, hans hand med vilken han griper och hans fot med vilken han går. Om han frågar mig, kommer jag att ge säkert till honom, och om han söker tillflykt i mig, kommer jag säkert att skydda honom."[3:31]

Så att be dessa sunnah böner hemma är bäst, men om man är en person som är mycket glömsk och om han har tänkt be dem hemma kommer man glömma och då inte be dem alls, så bör man be dem i moskén efter bönen.

6. Duha: Tiden för Duha bön är från den tidpunkt då solen har stigit till en viss höjd, förrän strax innan tiden för Zuhr bönen. Shaykh Ibn 'Uthaymeen  definierade det som en kvart efter att solen har stigit till tio minuter innan Zuhr bönen. Duha bönen är minst 2 rakah och högst 8.

7. Om någon går in i en moské, bör han utföra raka'ah innan han sätter sig:
Abu Qatada   berättas att Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) sade: "Om någon av er kommer in i en moské, bör han be två raka'ats innan han sätter sig." [Berättad av al-Bukhari och Muslim]
8. Nattbön: Qiyaam al-Layl spelar en stor roll i stärkandet av ens tro och hjälper en att göra goda gärningar.

Allah sade i sin bok: [72:2-6] 

"BARA DE tror på Våra budskap som, när de läses högt för dem, faller ned i tillbedjan och lovprisar sin Herre, utan en skymt av högmod; de som avstår från sömn för att med fruktan och hopp åkalla sin Herre och som ger åt andra av det som Vi har skänkt dem för deras försörjning. Ingen människa vet vilka dolda [skatter av] djup glädje som väntar de [troende] som belöning för deras handlingar [32:15-17]

"Och under natten vakar de i bön - ömsom faller de ned inför sin Herre, ömsom står de upp"[25:64] 

Från detta kan vi notera att fördelen av qiyaam al-Layl och dess goda konsekvenser kan inte ignoreras, det är ett sätt att undvika straff i Helvetet och uppnå Paradiset, och vi kan notera det stora välsignelse det medför att samtala med Allah. Må Allah göra oss bland dem som lyckas uppnå detta.

"Men de som fruktade Allah skall vistas i lustgårdar med [porlande] källor och där njuta av det som deras Herre har skänkt dem, därför att de [på jorden] gjorde de det goda och det rätta; de ägnade inte mera än en kort del av natten åt sömn och i den tidiga gryningen bad de om Allahs förlåtelse för sina synder" [51:15-18]

Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) sade:
"Den bästa bönen efter den obligatoriska bönen är bönen på natten." [Berättad av Muslim, 1163.]

Och han sade: "Du borde be qiyaam al-Layl, för det är vanan av de rättfärdiga som kom före dig och det tar dig närmare din Herre, och gottgör synder och förebygger överträdelser." (Rapporterat av al-Tirmidhi, 3549)

Amr ibn 'Absah   rapporterade att Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) sade: "De närmaste Herren är till sin slav är i den senare delen av natten, så om du kan vara en av dem som minns Allah på den tiden, så gör det." (Rapporterad av al-Tirmidhi och al-Nisaa'i).

Yahyaa ibn Mu'aadh   sade: "Medicin för hjärtat är fem saker: att läsa Koranen och reflektera betydelsen, att ha en tom mage, be på natten (qiyaam al-Layl) att bönfalla Allah vid suhoor tid och sällskapa med rättfärdiga människor. "
9. Witr:

Tidpunkt: Profeten (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) sade: "Allah har föreskrivit för er en bön (genom vilken Han kan öka din belöning), som Witr, Allah har uppmanat den [witr] åt er under tiden mellan 'Isha' bönen tills gryningen börjar."[Berättad av al-Tirmidhi, 425;]

Sunnah visar att om en person tror att han kommer att kunna komma upp i slutet av natten, är det bättre att försena den, eftersom bön i slutet av natten är bättre och vittnas (av änglarna). Men den som fruktar att han inte kommer att komma upp i slutet av natten bör be Witr innan han sover

Grundat på: Hadīth av Jaabir   som sade: Allahs sändebud (Sallallaahu 'Alayhe wa Sallam) sade: "Den som fruktar att han inte kommer att komma upp i slutet av natten, låt honom be Witr i början av natten, men den som tror att han kommer att kunna komma upp i slutet av natten, låt honom be Witr i slutet av natten, för bön i slutet av natten bevittnas (av änglar) och det är bättre." [Berättad av Muslim, 755.]

Antalet rak'ah: Det minsta antalet rak'ahs för Witr är en rak'ah, men Witr kan också vara tre eller fem eller sju eller nio.
10. Bön efter wudu:

"Den som gör tvagning - och gör det bra - sen ber två rak'ahs, och låter inte sitt sinne vandra i dem, då kommer Allah förlåta honom alla hans tidigare synder." [‘Silsilat al-Ahadith as-Sahihah'; # 6041] . .."

"Vaka [i bön] under natten, inte hela, men halva natten - eller förkorta denna tid något, eller förläng den - och läs högt ur Koranen i en lugn och jämn rytm, med klart uttal och tanken fäst vid dess mening. Vi inpräglar i ditt [hjärta] ord av stor vikt. Den nattliga [bönen] går med stadigare steg och dess ord ljuder renare…"

 Relaterad: Bönens utförande

Publicerat: 2010-01-13 | 13:08:00
Små steg kan leda till stora framsteg

As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu,

Just nu har jag väl inte kommit mycket längra mot mitt mål att bära Hijab. Dock har jag lagt upp en plan för att finta Shaytan och göra honom förvirrad. Varje morgon ända sen i måndags har jag efter Fajr tatt på mig hijab. Just för att ge mig själv känslan att "detta kommer jag göra varje dag", inshallah. Och att göra mig själv van vid tanken att se mig i den och ha något på huvudet. Jag behöver stärka mitt självförtroende gällande hijab så det är de som är tanken. Små steg kan leda till stora framsteg, inshallah.

Jag vet redan allt som finns att veta gällande hijab, eller jag har åtminstonde läst om de. Dock hjälper de inte att läsa om det, för att känna sig van i den - man måste prova på riktigt. Till exempel: Man brukat ju inte köpa en tröja enbart för att man tittat på den, man provar den ju innan man köper den, för att se om den passar dig och om du trivs i den... 

Till helgen funderar jag på om jag smått ska börja använda hijab om jag går ut, inshAllah. Jag vet inte om de har något med att jag inte pratat med min mamma om de... Jag vill inte göra henne besviken på samma sätt som jag gjorde när jag berättade att jag var muslim. Då hon frågade mig varför jag inte hade pratat med henne om att jag funderat på de... Dock vet jag ju att man inte ska fråga kuffar om råd - but she is still my mom.

Jag tänker fortfarande sträva efter att bära hijab oavsätt om jag kommer misslyckas ännu en gång. Jag är envis så de kommer nog gå bra, inshallah. Desutom är jag väldigt tävlingsinriktad när de gäller att bevisa något :P Shaytan är min största motståndare och jag ska bevisa för honom att han suger!


Publicerat: 2010-01-11 | 10:54:48
Att bestämma sig...

... och sedan slutföra de.


As salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu,

Jag tänkte göra en ny kategori som jag tänkte name ge till "Min väg till Hijab".
Att prata om de gör de lättare att hantera och man går inte vilse bland shaytans viskningar. Jag vet om att jag inte är den enda som funderar på att ta på sig hijab eller att jag inte är den enda som gått igenom detta. Man kan väl säga av erfarenhet att detta är något vi alla går igenom när vi valt att leva enligt Islam och följa Allah, subhana wa t'ala. Framför allt gör jag detta för min egen skull för att påminna mig om att jag faktist kan besegra shaytan och få honom att gråta.

Att läsa mina egna ord, blir som att peppa sig själv. Men även en påminnelse till alla andra systrar som fundrar att använda hijab, att det bara är något som sitter i huvudet (shaytans viskningar). Mitt mål med detta är självkart att jag ska ta på mig hijab. Dock var mitt försök idag rätt misslyckande...

I en hel vecka har jag gått fram och tillbaka med tanke i mitt huvud. Jag ville verkligen satsa på att ta på mig hijaben då min semester var över och det var back to business som gällde. Ett nytt år, en ny start, en ny mig - De var så jag tänkte. Börja om och visa vem jag är, slippa smygga runder med de på jobbet. Men något gick fel, min iman störta i mitten på veckan då jag insåg att veckan snart var slut och jag såg verkligen inte fram emot de. Subhan Allah, jag är så tacksam för de dagarna jag fick spendera hemma och sturera om Islam. Det var nog de som gjorde mig så ledsen... att jag inte skulle få lika mycket tid till Islam på samma sätt när jag väl kom tillbaka till jobbet.

Denna gången blev jag överlistad av shaytan, han började i förväg för att få mig att tveka. Han är inte ny i leken. Han vet precis vem jag är och hur jag fungerar. Men han börjar ju bli rätt gammal - hållt igång flera år, jag är pigg och jag ung - jag är stark! I can do this and so can you! Vi ska besegra shaytan och få honom att gråta! Få honom att känna sig lika misslyckad som jag gjorde i morse! Denna dag är inget att deppa över, de som händer de händer - Allah vet bäst! Ett nytt försök imorgon InshAllah, jag tänker inte ge upp nu när jag kommit så här långt.

VAD KAN DESSA MÄNNISKOR GÖRA? - Enbart säga vad de tycker.
HUR KAN DEM SKADDA DIG? - Det kan dem inte!
VAD KAN DE GÖRA FÖR DIG PÅ DOMEDAGEN? - Inget!
VAD HAR DU ATT VARA RÄDD FÖR? - Endas Allahs vrede!

Frukta inte dessa männsikor mer än du fruktar Allah!
Frukta inte dessa männsikor mer än du fruktar Allah!
Frukta inte dessa männsikor mer än du fruktar Allah!


"Allah dömer er inte utifrån era kroppar och utseende, men Han granskar era hjärtan och tittar på era gärningar."
[Muslim]


Ya Allah! Må Du belöna alla mina systrar som varit extremt stöttande ♥
Ya Allah! Må Du göra oss starka!
Ya Allah! Må Du göra oss döva för shaytans viskningar!
Ya Allah! Må Du få oss att frukta dig mer än vi redan gör!
Ya Allah! Må Du radera den rädsla vi har!
Ya Allah! Må Du vägleda oss genom vår prövning!
AMEEN!!


Publicerat: 2010-01-09 | 19:24:33
InshAllâh!SÄG ALDRIG under några omständigheter: "Detta skall jag göra i morgon" utan [att lägga till:] "om Allâh vill". Och skulle du glömma [men senare påminna dig] detta, vänd dig då till din Herre och säg: "Jag hoppas att min Herre skall leda mig närmare den rätta vägen än [jag nu var]!"


Källa: Quranen 18:23 -24

Publicerat: 2010-01-01 | 18:49:49
Hur man rör fingret i "Tashahud"

Shaykh al-Albani thaught abi Ishaq al-Howainy
how to move the finger in the prayer during ''tashahudd''
taget från "The Prophet's Prayer Described" (Sifatu Salaatu Nabiyi) S. 65
Av: Al-Albanee (Rahimahullah)

Moving the Finger in Tashahhud

"When he raised his finger, he would move it, supplicating with it"188, and he used to say, "It is surely more powerful against the devil than iron, meaning the forefinger."9

9. ibid. About "supplicating with it", Imaam Tahaawi said, "This is evidence that it was at the end of the prayer." Hence, there is evidence in this that the Sunnah is to continue pointing and moving the finger until the tasleem, for the supplication is until then. This is the view of Maalik and others. Imaam Ahmad was asked, "Should a man point with his finger during prayer?" He replied, "Yes, vigorously." (Mentioned by Ibn Haani in his Masaa'il of Imaam Ahmad, 1/80).

From this, it is clear that moving the finger in tashahhud is a proven sunnah of the Prophet (sallallaahu `alaihi wa sallam), and it was practised by Ahmad and other imaams of the Sunnah. Therefore, those who think that it is pointless and irrelevant and has nothing to do with the Prayer, should fear Allaah, since because of this, they do not move their fingers although they know it to be an established sunnah; and they take great pains to interpret it in a way which is inconsistent with the `Arabic way of expression and contrary to the understanding of the imaams with regard to it. The amazing thing is that some of them will defend an imaam on other issues, even if his opinion conflicts with the Sunnah, with the argument that to point out the imaam's mistakes inevitably means to taunt and disrespect him. They then forget this and reject this established sunnah, at the same time mocking at those who practise it. Whether or not they realise it, their mockery also includes those imaams whom they often defend wrongly, and who are correct about the Sunnah this time! In fact, they are deriding the Prophet (sallallaahu `alaihi wa sallam) himself, for he is the one who brought us this sunnah, and so jeering at it is equivalent to jeering at him.

But what is the reward for those among you who behave like this except ... As for putting the finger down after pointing, or limiting the movement to the affirmation (saying laa ilaaha: 'there is no god ...') and negation (saying: illallaahu: '... except Allaah'), all of that has no basis in the Sunnah; in fact, it is contrary to the Sunnah, as this hadeeth proves. Further, the hadeeth that he would not move his finger does not have an authentic isnaad, as I have explained in Da`eef Abi Daawood (175). Even if it were authentic, it is negatory, while the hadeeth above is affirmatory: the affirmatory takes precedence over the negatory, as is well-known among the scholars.


Beställ boken: http://store.dar-us-salam.com/product/R01.html
Läs online: http://www.qss.org/articles/salah/toc.html
Relaterat: Hur snabbt skall fingret röras i Tashahhud?