Abûl-Hasan al-Ash´arî (d. 330): “Vår troslära och förståelse är att hålla fast vid vår Herres (´azza wa djall) bok, vår profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah och det som har rapporterats av de mästerliga följeslagarna, efterföljarna och Imâmerna i Hadîth.” (al-Ibânah, sid. 43)

Publicerat: 2010-04-23 | 14:53:06
De Tre Grunderna - Del 2: Den Islamiska Religionen med dess bevis

Den andra grunden – Kännedom om Den Islamiska Religionen med dess bevis

Av: Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh)


Det innebär att man underkastar sig Allâh med Tawhîd, underkuvar sig Honom med lydnad och undviker och avsvär sig från Shirk och dess folk. Detta består av tre nivåer: Islâm, Îmân och Ihsân. Varje nivå har pelare.

 

Islâm’s grundpelare är fem:

Trosbekännelsen att det inte finns någon värd dyrkan utom Allâh och att Muhammad är Allâh’s sändebud, att förrätta bönen, betala allmosan, fasta Ramadhân och vallfärd till Allâh’s Heliga Hus.

 

Bevis för trosbekännelsen är Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Allâh vittnar – och (så gör) änglarna och de som har kunskap – att det inte finns någon värd dyrkan utom Han, Upprätthållaren av rättvisa och jämnvikt; ingen annan är värd dyrkan än Allah, den Allsmäktige, den Vise." (Âl ´Imrân 3:18)

 

Dess betydelse är att det inte finns någon som dyrkas i sanning utom Allâh. "Det finns ingen värd dyrkan" förnekar av allt utom Allah Allâh. "Utom Allâh" fastställer att dyrkan endast tillkommer Allâh. Han har ingen vid sin sida i Sin dyrkan, precis som Han inte har någon vid sin sida i Sitt Herravälde.

 

Förklaringen som tydlig gör detta, är Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Ibrâhîm talade till sin fader och sitt folk och sade: "Jag avsvär mig allt ansvar för er dyrkan (av falska gudar), förutom Honom som har skapat mig, och Han skall leda mig på rätt väg! Och dessa ord yttrade han för att de skulle bevaras bland hans efterkommande, så att de skall finna vägen tillbaka." (az-Zukhruf 43:26-28)

 

Och Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Säg: "Bokens folk! Låt oss samlas kring en regel, gemensam för oss och för er – att vi inte skall dyrka någon utom Allâh och inte sätta något vid Allâh’s sida och inte erkänna andra människor som våra herrar och beskyddare i Allâh’s ställe." Och säg, om de vänder er ryggen: "Vittna då, att ’vi är muslimer’." (Âl ´Imrân 3:64)

 

Bevis för trosbekännelsen att Muhammad är Allâh’s sändebud, är Allâh’s (ta´âlâ) Yttrande: "Ett sändebud har nu kommit till er, ur era egna led. Tanken att ni kan drabbas av straff tynger hans sinne, alla hans omsorger gäller er. Han ömmar för de troende, full av kärlek." (at-Tawbah: 128)

 

Trosbekännelsen att Muhammad är Allâh’s sändebud betyder att man lyder honom i det han befallde, bekräftar det han underrättade om, undviker det som han förbjöd och förhindrade och att Allâh endast dyrkas på det sätt som han föreskrev.

 

Bevis för bönen, allmosegivandet och förklaring av Tawhîd, är Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Men inga andra påbud gavs dem än att dyrka Allâh med ren och uppriktig tro, och att förrätta bönen och att hjälpa de behövande. Detta är den sanna tron." (al-Bayyinah 98:5)

 

Bevis för fastan är Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Troende! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er – så att ni må frukta." (al-Baqarah 2:183)

 

Bevis för vallfärden är Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Vallfärden till Huset är en plikt gentemot Allâh för var och en som har möjlighet att genomföra den. Och den som begår otro (skall veta att) Allâh är Sig Själv nog och inte behöver Sin skapelse." (Âl ´Imrân3:97)

 

Den andra nivån är:

Îmân. Den omfattas av drygt sjuttio nivåer. Den högsta nivån är yttrandet "Det finns ingen värd dyrkan utom Allâh" medan dess lägsta är att man avlägsnar något skadligt från vägen. Även skygghet är en nivå ur Îmân.

 

Dess grundpelare är sex: Att du tror på Allâh, Hans änglar, Hans böcker, Hans sändebud, den Yttersta Dagen och den gudomliga förutbestämmelsen, dess godhet och dess ondska.

 

Bevis för dessa sex grundpelare, är Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Fromheten består inte i att ni vänder era ansikten mot öster eller väster. Sann fromhet äger den som tror på Allâh och den Yttersta dagen, änglarna, boken och profeterna." (al-Baqarah 2:177)

 

Bevis för förutbestämmelsen är Hans (ta´âlâ) Yttrande:

"Vi har skapat allt med förutbestämmelse." (al-Qamar 54:49)

Den tredje nivån:

Den har endast en grundpelare och den är "Att du dyrkar Allâh som om du ser Honom. För även om du inte ser Honom, så ser Han sannerligen dig".

 

Beviset är Hans (ta´âlâ) Yttrande:

"Allâh är med dem som fruktar och som gör det goda och det rätta." (an-Nahl 16:128)

 

"Och lita till den Allsmäktige, den Barmhärtige, som ser dig när du reser dig, och när du är (hos dem) och de faller ned på sina ansikten i tillbedjan. Han är Den som hör allt, vet allt." (ash-Shu´arâ’ 42:218-220)

Hans (ta´âlâ) Yttrande: "Vilken fråga din uppmärksamhet än riktas mot och vad ni än läser ur Qur’ânen och vilket arbete ni än ägnar era krafter åt – är Vi vittne till allt då ni griper er an med det." (Yûnus 10:61)

 

Beviset från Sunnah är Jibrîl’s välkända hadîth som rapporteras av ´Umar bin al-Khattâb (radhiyâ Allâhu ´anh), som sade:

 

"Medan vi satt hos Allâh’s sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) en dag, kom en man till oss med mycket vita kläder och ett mycket svart hår. Det syntes inga tecken på honom att han var resande, och ingen av oss kände igen honom. Han satte sig hos profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och placerade sina knän intill hans knän och han lade sina handflator på hans lår. Han sade, "Muhammad, underrätta mig om Islâm!" Allâh’s sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade, "Islâm är att du vittnar att det inte finns någon värd dyrkan utom Allâh och att Muhammad är Allâh’s sändebud, att du förrättar bönen, betalar allmosan, fastar Ramadhân och vallfärdar till Huset (Ka´bah) om du har möjlighet att genomföra det. Han sade, "Du har talat sanning." Vi blev förvånade över att han frågade honom och sedan bekräftade att han talat sanning. Han sade, "Underrätta mig om Îmân." Han sade, "Att du tror på Allâh, Hans änglar, Hans böcker, Hans sändebud, den Yttersta Dagen och förutbestämmelsen, dess godhet och ondska." Han sade, "Du har talat sanning." Han sade, "Underrätta mig om Ihsân." Han sade, "Att du dyrkar Allâh som om du ser Honom. För även om du inte ser Honom, så ser han sannerligen dig." Han sade, "Underrätta mig om Den Yttersta Stunden." Han sade, "Den som är tillfrågad om den, vet inte mer än den som frågar." Han sade, "Underrätta mig om dess tecken." Han sade, "Att tjänarinnan föder sin härskarinna, och att du ser de barfota, nakna och utfattiga fårherdarna tävla i att bygga höga byggnader." Han (´Umar) sade, "Sedan gick han och vi förblev sittande en lång stund. Därefter sade han, "´Umar! Vet du vem den frågande var?" Jag sade, "Allâh och Hans sändebud vet bättre." Han sade, "Det var Jibrîl som kom till er för att lära er er religion."

 

 


Relaterat: De Tre Grunderna - Del 1.

Relaterat: De Tre Grunderna - Del 3.

Ladda ner som pdf: Thalâthat-ul-Usûl [De Tre Grunderna]



KOMMENTARER


Att tänka på innan du kommenterar:

> Publicera inget som du inte kan stå till svars för inför Allâh på domedagen!
> Tänk om en andra gång om det är värt att publicera din kommentar!
> Läs "Faran i att uttala sig utan kunskap" innan du kommenterar!
> Debatter och dialoger inom religionen är fördömda (klicka på länken för att lyssna). - Inlägg publiceras ej!
> Kommenterar du om något som inte tillhör inlägget kommer de inte att publiceras. Du får då istället svar via den
> mail eller webbadress du anget.
> Övriga frågor gällande religionen? Rekommenderar dig att ställa dina frågor hit: http://darulhadith.com/fragor.html
> Övriga frågor? Kontakta mig via "KONTAKTA MIG" längst upp till höger.

> Må Allâh belöna dig för din avsikt och vägleda dig till mer kunskap, ameen!
> Och kom ihåg profetens (sallallâhu alayhi wa sallam) ord av visdom då han sade;
"Den som tror på Allâh och den sista dagen bör tala gott eller vara tyst" [al-Bukhari].


Namn:
Kommenterar du ofta?

E-Mail: [publiceras ej]


Webbadress:


Kommentar:


(Obs! Din kommentar kommer hamna i kö för att bli godkänd innan den publiceras)
Trackback