Abûl-Hasan al-Ash´arî (d. 330): “Vår troslära och förståelse är att hålla fast vid vår Herres (´azza wa djall) bok, vår profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah och det som har rapporterats av de mästerliga följeslagarna, efterföljarna och Imâmerna i Hadîth.” (al-Ibânah, sid. 43)

Publicerat: 2010-04-26 | 00:58:21
Ibn ´Uthaymîns sista åsikt om kvinnans flytningar


Fråga:

En kvinna lider av mycket utsöndringar. Hon upplever svårigheter med det när det kommer till tvagningen och i synnerhet när det sker utomhus. Är det föreskrivet för henne att be Dhuhr och ´Asr med en tvagning och samma sak med Maghrib och ´Ishâ'? Är det föreskrivet för henne att slå ihop bönerna och korta dem under den första tiden eller sista tiden av de två tiderna?


Svar:
Dessa utsöndringar är naturliga. Vissa kvinnor får dock kontinuerliga utsöndringar till skillnad från andra. Om hon får kontinuerliga utsöndringar, skall hon först och främst veta att hon fortfarande är ren. Det finns inget bevis för att de är orena. Även kvinnorna på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid fick dessa utsöndringar och det har inte rapporterats från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att han befallde dem att tvätta bort dessa flytningar.

För det andra behöver hon inte två sig på grund av flytningarna. Om en person tvår sig en gång, förblir han i sitt rena tillstånd och behöver inte två sig inför varje bön. Det är däremot bättre att göra det. För övrigt är det inte obligatoriskt för henne att göra det. Istället förblir hon i sitt första, rena tillstånd till dess att hon bryter det.

Om hon då tvår sig inför Dhuhr och förblir i sitt rena tillstånd utan att bryta det med avföring, urinering, gaser, kamelköttsförtäring och liknande, förrättar hon även ´Asr utan någon ny tvagning.

Detta är åsikten som jag till sist fann mest korrekt. Det är klart att den underlättar för kvinnorna så länge det inte finns något uttryckligt, tydligt bevis som beordrar motsatsen.

Vad gäller profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) beordring till kvinnan med blödningarna att två sig inför varje bön, är de Hadîth-lärda oense om dess autenticitet. Dessutom kan det betyda att hon inte är ålagd att bada på samma sätt som hon är det när hennes menstruationsperiod är över.


Källa: Skrivet av Muhammad bin Salih al-Uthaymin
Källa: http://www.ibnothaimeen.com/all/noor/article_1701.shtml
Källa: http://muslimah.se/index.php?option=com_content&view=article&id=537:ibn-authaymins-sista-asikt-om-kvinnans-flytningar&catid=45:renhet&Itemid=54

KOMMENTARER


Att tänka på innan du kommenterar:

> Publicera inget som du inte kan stå till svars för inför Allâh på domedagen!
> Tänk om en andra gång om det är värt att publicera din kommentar!
> Läs "Faran i att uttala sig utan kunskap" innan du kommenterar!
> Debatter och dialoger inom religionen är fördömda (klicka på länken för att lyssna). - Inlägg publiceras ej!
> Kommenterar du om något som inte tillhör inlägget kommer de inte att publiceras. Du får då istället svar via den
> mail eller webbadress du anget.
> Övriga frågor gällande religionen? Rekommenderar dig att ställa dina frågor hit: http://darulhadith.com/fragor.html
> Övriga frågor? Kontakta mig via "KONTAKTA MIG" längst upp till höger.

> Må Allâh belöna dig för din avsikt och vägleda dig till mer kunskap, ameen!
> Och kom ihåg profetens (sallallâhu alayhi wa sallam) ord av visdom då han sade;
"Den som tror på Allâh och den sista dagen bör tala gott eller vara tyst" [al-Bukhari].


Namn:
Kommenterar du ofta?

E-Mail: [publiceras ej]


Webbadress:


Kommentar:


(Obs! Din kommentar kommer hamna i kö för att bli godkänd innan den publiceras)
Trackback