Abûl-Hasan al-Ash´arî (d. 330): “Vår troslära och förståelse är att hålla fast vid vår Herres (´azza wa djall) bok, vår profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah och det som har rapporterats av de mästerliga följeslagarna, efterföljarna och Imâmerna i Hadîth.” (al-Ibânah, sid. 43)

Publicerat: 2010-02-12 | 09:51:36
Vad vet du om Islam? Del 2.

Vad vet du om Islam?

Låt oss gå vidare till den andra delen av vårat samtalsämne. Vad vet du om Islam? Inte vad du har hört om Islam eller sett i form av handlingar utförda av muslimer. För det är skillnad mellan Islam och muslimer.

Det är skillnad mellan en man och en far, en man som har barn är en far, men fadersrollen innebär ansvar och om han inte fullbordar detta ansvar så är han nödvändigtvis inte en bra far.

Islam är ett rättesnöre och ett ordningssystem, om en muslim inte följer dessa regler och detta ordningssystem så är han/hon inte en bra muslim. Således kan man inte jämföra Islam med muslimer. Vi hör termerna Islam och muslimer ganska ofta och vi läser ofta om Islam och muslimer i religionsböcker, tidskrifter och nyhetsartiklar etc. Vi ser och hör mycket vilseledande, inkorrekt och feltolkad information genom media. Och jag måste erkänna att några av dessa feltolkade och inkorrekta uppgifter har förorsakats av muslimerna själva.

Trots detta faktum är var sjätte person i denna värld muslim, det finns sex miljarder människor i världen, av dessa är över en miljard muslimer. Detta är en statistik som ni kan verifiera från vilken källa ni än vill vända er till.

Hur kommer det sig att om var sjätte person i världen är muslim, att vi inte vet någonting om Islam och Islams verklighet? Om jag skulle säga att var sjätte person i denna värld är kines, vilket är ett faktum, det finns en miljard kineser i världen, så var sjätte person i världen är kines. Men vad kineserna beträffar känner vi till de geografiska, sociala, ekonomiska, politiska, filosofiska och historiska omständigheterna om Kina och kineserna! Hur kommer det sig att vi inte vet någonting om Islam?

Vad är det som enar 29 nationer, och vissa säger 37 nationer, till en gemensam tillhörighet? Vad gör en bror i Saudi-Arabien till min bror medan jag är från Amerika, och gör den här mannen från Pakistan min bror, en annan man från Indonesien min bror och en annan från Ryssland min bror, vad gör dessa till mina bröder? Vi har ju olika kulturella bakgrunder. Vad är det med Islam som automatiskt omfamnar och enar oss tillsammans som ett brödraskap?

Vad är den korrekta beteckningen av detta missförstådda levnadssätt som följs av en stor del av mänskligheten? Jag skall försöka förse er med några fakta i tillägg till det som jag tidigare nämnde. Det är nödvändigt för er att ha ett öppet sinne och ett öppet hjärta, för om jag vänder glaset upp och ner och häller vatten på det så får jag aldrig ett glas med vatten; den måste ha rätt sida upp. Enbart faktum leder inte till förståelse, snarare uppnås det genom en kombination av tolerans, ambition, och förmågan att inse och acceptera sanningen när man når den.

Ordet Islam betyder underkastelse, överlämnande och lydnad. Underkastelse, överlämnande och lydnad till lagarna som den Allsmäktige Gud har fastställt åt oss. Man kan säga Allah, man kan säga Skaparen, man kan säga Den Högste, Den Vise, Den Allvetande etc. Detta är betydelsen av några av Hans Namn.

Vi säger Allah eftersom detta uttryck i arabiska språket aldrig kan användas till någon skapad varelse, andra ord som vi använder till den Allsmäktige använder folk till skapta saker. Men ordet Allah kan bara användas till den som har skapat allt som jag tidigare talade om. Så från och med nu tänker jag använda ordet Allah och då vet ni Vem jag talar om.

Ordet Islam kommer från ordet "salama" som innebär att vara i frid eller säkerhet. Därför är muslimen en person som överlämnar sig, underkastar sig och lyder Allahs lagar och genom denna underkastelse erhåller frid och säkerhet åt sig själv. Vi kan genast, genom en sådan definition, se att det arabiska ordet Islam beskriver samma tillvägagångssätt som alla de välkända och respekterade profeterna och sändebuden som Allah tidigare sände hade. Allihop, inkluderat Adam, Noak, Abraham, Isak, Ismael, Jakob, Salomon, Moses, Jesus, Muhammad m fl, må Allahs frid och välsignelse vara över honom och alla andra profeter. Alla dessa profeter och sändebud sändes från samma Allsmäktige Gud, med samma budskap, med samma berättarkedja och dem sade en sak: Lyd Allah, tillbe Honom, fullborda meningen med livet och gör goda handlingar, så kommer ni att bli belönade med ett annat liv. Detta var vad de sade oavsett vilket språk de hade, vilken tidsålder de befann sig i eller vilka de kom till.

Om ni läser skrifterna noggrant, utan er egen tolkning, eller någon annans tillägg eller fabrikation, kommer ni se att detta var det enkla budskapet hos alla dessa profeter som bekräftade varandra. Ingen av dessa profeter sade – jag är gud, dyrka mig. Du behöver inte tänka efter, för du kommer inte hitta det i någon av dina böcker, inte bibeln, inte toran, inte i det gamla eller nya testamentet, inte i Davids psalmer, du kommer inte att hitta det i någon bok! Du kommer inte att hitta det från talet av någon profet. Gå hem ikväll och bläddra igenom alla sidorna av din bibel, och jag garanterar er att ni inte kommer att hitta det en enda gång!

Alla profeter och budbärare kallade folket till Allahs väg och påbjöd folket att göra goda handlingar. De tio budorden till Moses, vilka var de? Jesus gospel, vad var det han sade? Vad sade Johannes döparen? Vad sade Isak och Ismael? Vad sade Muhammad? Må Allahs frid och välsignelse vara över honom och dem. Inget annat än detta. Allah säger:

"Men inga andra påbud gavs dem än att dyrka Allah och Allah ensam med ren och uppriktig tro, och att förrätta bönen och att ge allmosa. Och detta är den rätta religionen" [98:5]

Utifrån detta är det också passande att här betrakta alla dessa profeter som muslimer, därför att en muslim är vad? Tänk inte på den arabiska terminologin, tänk inte på hur vi är klädda, tänk inte på Mecka, Saudi-Arabien eller Egypten, utan tänk på att ordet muslim innebär den som underkastar sig Den Allsmäktige Gud och lyder Hans lagar, och på så vis är allt som underkastar sig Hans vilja en muslim. Så när ett barn kommer ut ur mammans mage vid tidpunkten som Allah har fastställt, vad är det då? Det är en muslim. När solen kretsar i sin bana, vad är det? Det är en muslim. När månen kretsar runt solen, vad är det? Det är en muslim. Gravitationslagen, vad är det? Det är en muslimisk lag. Allt som underkastar sig Allah är en muslim. Därför när vi frivilligt lyder Allahs påbud, så är vi muslimer. Jesus var en muslim, hans välsignade mor var en muslim, Abraham var en muslim, Moses var en muslim, alla profeter var muslimer. Men de kom till sina folk och talade olika språk.

Profeten Muhammad talade det arabiska språket och således är ordet för underkastelse och överlämnande muslim. Så den som underkastar och överlämnar sig till Allah är en muslim. Varje profet och sändebud från Allah kallade till samma grundläggande budskap, "dyrka Allah och var uppriktig gentemot Honom". Om vi undersöker alla profeters budskap så kan vi med lätthet dra denna slutsats.

När jag var kristen så tänkte jag på en sak och jag kunde inte förstå mig på det. Hur kommer det sig att Allah i det gamla testamentet alltid beskrivs som En. Guden, Herren och Kungen över Universum, och med detta i de första befallningarna som tillgavs Moses, lät han inte någon dyrka några avgudar, eller att buga sig inför något mellan himlen och jorden. Alla profeter sade att Allah är En, Den Allsmäktige, och genom hela det gamla testamentet upprepas detta åtskilliga gånger.

Därefter har vi helt plötsligt fyra evangelier som kallas Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Matteus, vem? Markus, vem? Lukas, vem? Johannes, vem? Fyra olika evangelier som skrevs med 48 års mellanrum, och ingen av dessa män träffade någonsin varandra och ingen av dem skrev sina efternamn. Om jag gav er en check för din månadslön, och jag skrev mitt förnamn på den så att du kan gå och lösa ut den på banken, skulle du acceptera denna check från mig? Om en polisman skulle stoppa dig och fråga om ditt uppehållstillstånd och du bara har ett förnamn, skulle polismannen acceptera detta? Kan du skaffa ett pass med bara ditt förnamn? Gav din mamma och pappa dig bara ett förnamn? Var i mänsklighetens historia är ett namn accepterat som en dokumentation? Ingenstans, förutom i bibeln. Hur kan du basera din tro på fyra evangelier som skrevs av fyra män som inte verkade känna till sina efternamn?

Utöver dessa fyra evangelier finns det dessutom femton böcker till, som skrevs av en man som visade sig vara en förrädare. Som dödade och torterade kristna och i tillägg till detta påstod att han såg Jesus och att han blev delegerad som Jesus sändebud.

Om jag sade till er att Hitler, efter att ha dödat alla judarna, bestämde sig för att bli räddad och träffade Moses på vägen och att han blev en jude och skrev femton böcker och lade till dessa i Toran, skulle judarna godta detta? Nej, självklart inte. Så hur kan då fyra böcker vars författare saknar efternamn och femton andra böcker skrivna av en annan man, accepteras? Och detta är första gången som Allah blir kallad för en man, och första gången som Allah blir kallad för tre, och första gången som Allah har fått en son. Hur kan detta accepteras av de kristna, hur? Tänk på det.

Profeten Muhammads ankomst tog inte fram en ny religion och inte heller ett nytt levnadssätt som vissa påstår, utan snarare tvärtom. Profeten bekräftade budskapet som alla de tidigare profeterna och budbärarna kom med, dels genom hans personliga karaktär och dels genom den Gudomliga uppenbarelsen som han fick från Allah. Den heliga skriften som Muhammad fick kallas för Koranen, som betyder ”det som reciteras”.

Muhammad skrev inte Koranen, han författade inte Koranen, ingen kom och hjälpte honom att skriva eller författa den, utan ängeln Gabriel reciterade den för honom, och Allah Den Allsmäktige gjorde hans hjärta till en behållare av detta, liksom en sattelitskiva utgör en behållare för vågor som sedan ger dig bilden på tv. Profeten Muhammads hjärta var en behållare för uppenbarelser och med det har vi denna Koran som har blivit bevarad i över 1400 år utan en ändring av en bokstav.

Känner du till någon bok i hela världen som blivit bevarad som den är utan en ändring av till och med en bokstav? Ingen bok, förutom Koranen. Gå till biblioteket och läs vad det står i de olika encyklopediböckerna, eller någon annan faktabok som inte är skriven av en muslim. Läs vad det står om Islam, Koranen och Muhammad. Läs vad icke-muslimer säger om Islam, Koranen och Muhammad. Så kommer du att acceptera att det jag säger är universellt dokumenterat och klart. Att Muhammad är den mest djupsinniga individen i mänsklighetens historia. Läs vad de säger. Att Koranen är den mest otroliga och den mest bevarade skriften i världshistorien. Läs vad de säger.

Andra profeter mottog också skrifter och i Koranen nämns dessa profeter, dessa skrifter, deras berättelser och deras uppgifter i detalj. Träffade Muhammad dem och åt med dem och pratade med dem för att skriva ned deras biografi? Nej, självklart inte.

I Koranen refereras Muhammad som Allahs sändebud och förseglaren av de tidigare profeterna och sändebuden. Och detta var gränsen av hans roll som människa. Muslimer dyrkar inte Muhammad. Vi är inte muhammedaner, vi har inte rätt att ta efter hans namn och säga att vi är muhammedaner, inte heller var folket som följde Moses moseaner, de som följde Jakob var inte jakobiter, de som följde Abraham var inte abrahamier etc. Så hur kommer det sig att folk kallar sig kristna? Jesus kallade sig inte för kristen, Jesus sade att allt som han mottog från Allah var Hans beordringar, vad han hörde var det han sade. Så varför kallas folk för kristna? Om de skall kalla sig kristna så måste de vara lika honom, och hur var han? Han var en tjänare till den Allsmäktige Allah, så ni bör således också vara tjänare till Allah. Som en slutgiltig skrift och Gudomlig uppenbarelse, klargör Koranen detta väldigt tydligt i versen:

"Idag har jag fullbordat er religion för er och skänkt er mina välsignelser i fullaste mått och valt Islam som er religion." [5:3]

Detta visar att Islam är ett komplett sätt att leva. Så genom Koranen kom ordet Islam, för när man byggt färdigt en byggnad så kallar man det för ett hus, när en bil byggts färdigt, certifierats och blivit testkörd så kallas den för en automobil. När Islam fullgjordes som en uppenbarelse, som en bok och som en förebild för Muhammad, så fick den namnet Islam.

Den blev ett komplett sätt att leva. Så det var bara ordet och språket som var nytt, men inte praktiken och befallningen från Gud. Det var ingen ny Gud eller en ny religion. Men bara ordet Islam, och som jag nämnde förut: Vad var alla profeter? Jo de var muslimer.

En annan åtskillnad som ni bör lägga på minnet är att Muhammad till skillnad från sina föregångare inte enbart kom till ett visst folk. Han kom inte bara till araberna. Därför är inte Islam arabernas religion, den är inte bara riktad till araberna. Men, ja visst! Muhammad, son till Abdullah, föddes i Makkah, en stad i den arabiska halvön och således var han arab från födseln. I tillägg uppenbarades Koranen på arabiska språket, för att på så sätt skydda den och bevara den ren, tydlig och exakt. Likaså förkastar Koranen alla former av påståenden att Muhammad skulle ha skickats till enbart araberna.
Allah säger:

"Du har inte blivit sänd förutom som en givare av glada budskap och som en varnare men dem flesta människorna vet inte om detta".

Således är Muhammad den slutgiltiga Profeten och förseglaren av de stora profeterna och sändebuden som kom innan honom. Eftersom vi tar referenser från Koranen för att stödja vår presentation, skall vi ge lite bakgrundsinformation om Koranen i sig.

Först och främst nämns det i Koranen att den är en produkt av gudomlig uppenbarelse, den sändes ner från Den Allsmäktige Allah till Muhammad genom inspiration, Allah säger:

"Han talar inte från sina lustar och begär, men snarare är det uppenbarelser som uppenbaras för honom". [53:3-4]

Om vi sålunda skulle övertyga er eller någon annan om Koranens autenticitet (som gudomlig bok) så måste vi bevisa följande:

1) Att det var omöjligt för Muhammad att producera en sådan bok.

2) Vi måste bevisa att det var lika omöjligt för någon annan människa överhuvudtaget att skapa den.

Låt oss tänka på det.

Fortsättning följer, inshAllah...


Relaterat inlägg: Vad är meningen med ditt liv? Del 1.
Relaterat inlägg: Vad vet du om Islam? Del 3.


KOMMENTARER
En Åsikt från: Amanda

MashAllah, mycket bra inlägg!

må Allah belöna dig med det bästa i dunya och i akhira <33

Publicerat: 2010-02-12 | 17:58:23
Webbadress: http://apg.blogg.se/




Att tänka på innan du kommenterar:

> Publicera inget som du inte kan stå till svars för inför Allâh på domedagen!
> Tänk om en andra gång om det är värt att publicera din kommentar!
> Läs "Faran i att uttala sig utan kunskap" innan du kommenterar!
> Debatter och dialoger inom religionen är fördömda (klicka på länken för att lyssna). - Inlägg publiceras ej!
> Kommenterar du om något som inte tillhör inlägget kommer de inte att publiceras. Du får då istället svar via den
> mail eller webbadress du anget.
> Övriga frågor gällande religionen? Rekommenderar dig att ställa dina frågor hit: http://darulhadith.com/fragor.html
> Övriga frågor? Kontakta mig via "KONTAKTA MIG" längst upp till höger.

> Må Allâh belöna dig för din avsikt och vägleda dig till mer kunskap, ameen!
> Och kom ihåg profetens (sallallâhu alayhi wa sallam) ord av visdom då han sade;
"Den som tror på Allâh och den sista dagen bör tala gott eller vara tyst" [al-Bukhari].


Namn:
Kommenterar du ofta?

E-Mail: [publiceras ej]


Webbadress:


Kommentar:


(Obs! Din kommentar kommer hamna i kö för att bli godkänd innan den publiceras)
Trackback